Raak vertrouwd met Precisielandbouw

Precisielandbouw, Data intensieve landbouw, Kringloop landbouw; enkele termen die we steeds vaker horen en aangeven dat de huidige landbouw aan het veranderen is. Precisielandbouw is een manier om kosten te reduceren door het plaats specifiek toedienen van meststof, zaaizaad, pootgoed en gewasbeschermingsmiddelen. 

Op basis van informatie worden beslissingen genomen binnen precisielandbouw. Deze informatie komt van de sensoren in het veld, van de tractoren en tegenwoordig ook van satellieten, drones en opendata die beschikbaar wordt gesteld door o.a. de overheid. Maar wat betekent deze data en hoe verwerken we deze om tot een besluit te komen? 

Het cursusaanbod bestaat uit drie verschillende cursussen; een basis cursus en twee verdiepingscursussen. De cursussen kunnen klant en/of groep specifiek worden gegeven. Alle cursussen zijn geschikt voor agrarisch ondernemers, loonwerkers, studiegroepen, landbouw adviseurs en buitendienst medewerkers.

1. Basis | Maak kennis met precisielandbouw
In het eerste cursus deel wordt ingegaan op de basis beginselen van precisielandbouw. Onderdelen die aan bod komen zijn:
- GPS & informatie;
- Verschillende soorten data en waar je deze kunt verkrijgen;
- Welke software is er om deze data te verwerken en wat zijn de basis functies hiervan.
Daarnaast besteden we aandacht aan remote sensing, sensoren op de tractor, drones, satellieten en wat wel en wat niet relevant is om te meten.

2a. Verdieping | Word vaardig in het gebruik van data in Precisielandbouw
Werken met kaarten kom je op veel plaatsen tegen denk hier bijvoorbeeld aan het invullen van de DI / RVO-percelenregister. Echter er is meer uit kaart-informatie te halen en dus is er meer mogelijk zoals het vergelijken van percelen onderling op basis van objectieve informatie. De basis van precisielandbouw is informatie, maar hoe kom je er aan, wat is de kwaliteit en hoe verwerk je deze data zodat het bruikbaar wordt? In dit onderdeel van de cursus gaan we hier dieper op in.

2b. Verdieping | Haal meer rendement uit Precisielandbouw
Zoals eerder vermeld is het plaats specifiek toedienen van meststof, zaaizaad, pootgoed en of gewasbeschermingsmiddelen een manier om kosten te reduceren, optimale groeiomstandigheden te creëren en efficiënter te werken waardoor de opbrengst en kwaliteit stijgen. Er rijden steeds meer machines op de akkers die taak-kaarten kunnen uitvoeren. Dit vergt kennis en vaardigheden van de adviseur en de agrariër.

 

Locatie & Prijzen
De cursussen worden in Amersfoort gegeven maar een andere plaats/locatie is in overleg ook mogelijk.

De introductie cursus duurt 1 dagdeel (ca. 4 uur) en er kan gekozen worden voor de ochtend, middag of avond. 
De overige twee verdiepingscursussen duren elk 1 dag, indien gewenst kunnen deze cursussen ook in 2 dagdelen worden gegeven. 


Indien u vragen heeft neemt u dan contact met ons op: 

Dhr Tamme van der Wal 06 1315 8318
Dhr Jeroen Verschoore 06 1215 8706
  info@capigi.eu 
Tijdens uw vergadering of studie avond een interessant onderwerp aanbieden?
Wij verzorgen ook introductie lezingen!